De sledehondensport

De sledehondensport is natuurlijk het mooist wanneer je deze kan beoefenen in de sneeuw, maar omdat het in Nederland en België weinig tot bij nooit sneeuwt wordt in het voorseizoen om de honden toch te trainen ander materiaal gebruikt. De slee wordt vervangen door een aluminium drie- of vierwielkar. Dit zijn speciale karren die meestal zelf gebouwd worden, maar ook in de handel verkrijgbaar zijn. Het enige verschil met een slee is dat er in plaats van zogenaamde "runners" wielen onder zitten en iets zwaarder maar beter bestuurbaar zijn. Het minimum aantal honden dat nodig is voor een kar te trekken is een span van 3 honden. Tegenwoordig worden er ook quads gebruikt maar omdat deze zwaarder zijn dan een kar worden hier meer honden voor gezet.

De eerste sneeuwwedstrijden beginnen eind december en dan vertrekken de meeste mushers met hun honden naar Duitsland, Oostenrijk, Scandinavië etc. Er zijn verschillende afstanden te lopen en wel: de sprintwedstrijden, middistance en longdistance. De sprintwedstrijden variëren de kilometers van 5 tot 30km. Voor de langere afstanden kunnen deze variëren van 40 tot 100km per dag.

Er zijn verschillende klasses en worden ingedeeld aan de hand van het aantal honden:

O klasse: Minimaal 9 honden tot 12 honden en maar
A klasse: minimaal 7 en maximaal 8 honden
B klasse: minimaal 5 en maximaal 6 honden
C klasse: minimaal 3 en maximaal 4 honden
D klasse: minimaal 1 en maximaal 2 honden

Om de sfeer eens te proeven worden er door de verschillende sledehondesport verenigingen zoals bijvoorbeeld de SSC-NL in het begin van het seizoen, eind september, een informatieweekend gehouden voor de beginnende en ervarer musher.

Hier kan met de ervaren musher om informatie vragen, lezeingen worden gegeven enz. maar ook bestaat de mogelijkheid om samen met uw hond het een keer in het echt te proberen met bijvoorbeeld een step die altijd wel van iemand te lenen is tijden het weekend.


 


Weergave:


Bezig met laden...