Bikejöring
Bikejöring; hard(er) fietsen met je hond
 
Bikejöring is een fantastische en dynamische sport voor baas en hond. Samen vormen ze een team en leggen een parcours af dat varieert qua afstand tussen de 4 en 8 kilometer.
Bikejöring wordt met name in een bosrijke omgeving gedaan waarbij de hond voor de ATB/mountainbike uitrent en je als het ware voorttrekt. Een zachte ondergrond is belangrijk zodat de voetzooltjes van de hond niet kapot gaan. Kleine stukken asfalt kunnen wel maar dit is niet aan te raden.


De hond draagt een speciaal tuig en aan het tuig zit een elastische en dus verende lijn van maximaal 2,5 meter lang. Deze lijn zit vast aan de stuurpen of het frame van de fiets en wordt via een lijnuithouder naar voren geleid zodat de lijn het voorwiel niet kan raken. Erg handig en veilig als je weet dat er soms met snelheden van 30 km per uur wordt gereden. Het is ook erg belangrijk dat je jouw hond van te voren bepaalde commando’s leert zodat jij je hond vanaf de ATB/mountainbike kunt coachen en sturen. Denk hierbij aan de commando’s links (how), rechts (gee), en leer je hond een commando aan zodat hij of zij weet dat er nog harder getrokken kan en mag worden, bijvoorbeeld go-go.
Voordat je met Bikejöring begint is het aan te raden om eerst goed te leren fietsen op een ATB/mountainbike in het bos en bijvoorbeeld een aantal keer te canicrossen zodat je weet of de commando's er bij de hond en bij jou goed inzitten.